1. Help Center
  2. Echipamente Cabinet
  3. Sisteme si tehnici de anestezie

Anestezia dentară intraosoasă – afirmații adevărate sau false

Scopul acestei tehnici il reprezinta cresterea eficienței anesteziei si cresterea confortului pacientului prin eliminarea durerii si scaderea anxietatii

 


 

  1. Toate anesteziile au aceeași eficacitate și aceeași intensitate. FALS!
  2. Este suficient să injectați o cantitate mai mare de substanță anestezică pentru a crește intensitatea unei anestezii. Parțial ADEVĂRAT!
  3. În cadrul procesului de anestezie transcorticală sau osteocentrală, este posibilă perforarea rădăcinilor. FALS!
  4. Lezarea prin mușcarea țesuturilor moi in cazul pacientilor copii și adulți poate fi evitată. ADEVĂRAT!

 Capture-1

 

1. Toate anesteziile au aceeași eficacitate și aceeași intensitate. FALS!

Când se aplică principiul diluției, se demonstrează exact opusul.

Intensitatea anesteziei dentare depinde în primul rând de distanța dintre punctul de injectare și locul de anesteziat (apexul dentar)[2].

În al doilea rând, intensitatea anesteziei este influențată de:

  • țesutul (mai mult sau mai puțin încărcat hidric) în care este inserată substanța anestezică;
  • adăugarea unui agent vasoactiv, vasoconstrictor și concentrația acestuia;
  • cantitatea de substanță injectată.

Tehnica de anestezie osteocentrală este cea mai eficientă, deoarece în cadrul acesteia poate fi utilizată substanța vasoactivă, vasoconstrictoare cu cea mai mare concentrație, chiar în regiunea apexului dentar, fără a exista riscul de necroză[1].

2. Este suficient să injectați o cantitate mai mare de substanță anestezică pentru a crește intensitatea unei anestezii. Parțial ADEVĂRAT!

Atunci când este injectată o cantitate mai mare de anestezic, acest lucru induce o creștere a intensității anestezice. Cu toate acestea, procesul este mai puțin eficient, în momentul în care punctul de injectare se îndepărtează mai mult de „țintă” (apexurile dentare).

Creșterea cantității de anestezic influențează creșterea intensității anesteziei, însă factorul predominant care determină acest efect este punctul de injectare cât mai aproape de apexurile dentare[3].

3. În cadrul procesului de anestezie transcorticală sau osteocentrală, este posibilă perforarea rădăcinilor. FALS!

Ar fi necesar un timp îndelungat și o presiune puternică exercitată pe ac pentru a pătrunde în rădăcina unui dinte. Din punct de vedere clinic, acest lucru este imposibil deoarece ar implica ignorarea semnalelor transmise de către pacient.

În cazul unei orientări greșite a acului, la o eventuală trecere prin ligament sau încălzire a zonei anesteziate, senzația ar fi dureroasă și sesizată imediat de către pacient.

Procedura anesteziei intraosoase, trecerea prin osul cortical și diferitele canale trabeculare osoase este un proces complet nedureros.

4. Lezarea prin mușcarea țesuturilor moi la copii și adulți poate fi evitată. ADEVĂRAT!

Auto-mușcarea la copii sau adulți este o parte neplacută a anesteziei.

Pentru o infiltrație supraperiostală, nu este necesară anestezierea obrajilor și a buzelor.

Pentru o injectare la nivelul nervului alveolar inferior, nu este necesară anestezierea concomitentă a buzelor și a limbii.

Acest lucru poate fi evitat fie prin injectarea de fentolamină [3], care inhibă acțiunea agentului vasoconstrictor după procedura clinică, fie prin înlocuirea infiltrației supraperiostale și a anesteziei nervului alveolar inferior, cu anestezia intraosoasă.

Cu procedura intraosoasă, se evită anestezierea concomitentă a țesuturilor moi și astfel scade semnificativ riscul de auto-lezare prin mușcare.

 

Despre autori:
Dr. Alain Villette DCD, DSO; Dr. Thierry Collier, DCD; Dr. Pierre-Yves Gréaud, DCD; Dentoscop / Realizat de Academia Dental Hi Tec

Bibliografie:
[1] – Gréaud P-Y, Pasquier E, Villette A. L’anesthésie ostéocentrale. Info Dent. ; 90 : 701- 4 – 2008.
[2] – Villette A, Collier T, Delannoy T. Les techniques diploïques, en première intention, peuvent-elles anesthésier les dents présentant une pulpite ? – Étude rétrospective de 110 cas. Chir Dent Fr. ; 1307 : 67-72 – 2008.
[3] – Villette A. Y a-t’il des fondamentaux en anesthésie? Fil Dentaire. ; 43 : 40-2 – 2009.